Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

A pergolák napjainkban egyre nagyobb szerepet játszanak az árnyékolástechnika világában. Sokoldalúságuknak és a változatos telepítési lehetőségeknek köszönhetően, a megfelelő modellek alkalmazásával akár egész évben élvezhetjük a friss levegőn töltött minőségi pihenőidőt. Hogy megértsük, mire kell figyelni pergolavásárlás során egy valódi specialistával, az Archishade Kft. kereskedelmi vezetőjével, Bódis Lászlóval jártuk körbe a témát. Az interjú során feltárjuk a minőségi pergolák fontos jellemzőit, bemutatjuk a választás szempontjait, és megvizsgáljuk, miért érdemes személyesen felkeresni a cég Dunakeszi telephelyét. Pergola vásárlás előtt olvassa el tanácsainkat!

A cikkhez felhasznált képi és videóanyagokat kizárólag az Archishade referenciamunkáiból válogattunk.

Archishade pergola

Az árnyékolástechnikai rendszerek legjobb, legsokoldalúbb megoldásaként egyre nagyobb teret nyernek maguknak a pergolák. Miért ilyen népszerűek ezek az árnyékolók?

Azért, mert egyre többen szeretnének úgy sok időt tölteni a szabadban, hogy közben komfortosan és védett módon tehetik ezt, ennek következtében növekszik folyamatosan az igény a pergolákra. Az Archishade Kft. égisze alatt kínálatba kerülő teraszárnyékoló rendszerek, így a pergolák szexepilje is az, hogy azok a legtöbb esetben nem engedélykötelesek, ugyanakkor kifinomult megoldásaink révén egy nagyon kellemes, komfortos teret tudunk létrehozni a teraszon, ahol minőségi időt tölthetnek el azok, akik a mi rendszereinket választják. Az egyszerűbb kivitelezésű termékeinken túl a pergoláink között megtalálhatók az olyan, akár télen is használható, üveggel, oldalárnyékolókkal ellátott, komplex rendszerek, amelyeknél a kültérhez mérten lehető legteljesebb komfortot különböző módon kivitelezett oldalzárásokkal, fűtőpanelekkel, világítással, hangtechnikával biztosítunk.

Archishade pergola
Archishade pergola

Tovább a pergolákhoz Árajánlatot kérek Tervezési konzultációt kérek

Milyen szempontok szerint csoportosíthatjuk az egyes pergolarendszereket?

Például anyagok szerint. Ez lehet alumínium, fa, vagy éppen beton. Az Archishade pergolák szerkezete egységesen alumínium, a tető pedig készülhet alumíniumból, ponyvából, textilből és fából – utóbbit leszámítva mi mindegyiket használjuk. A legtöbb rendszerünkre jellemző a mozgatható tetőmegoldás. Ezek lehetnek textiltetők, vagy éppen forgatható, illetve forgatható és összehúzható alumínium lamellás megoldások. Csoportosíthatunk továbbá a felhasználás módja szerint, vagyis, hogy a pergolát csak árnyékolásra, továbbá esővédelemre használjuk, vagy gyakorlatilag négy évszakos jelleggel, egész évben, mintegy az épület plusz helyiségeként.

Archishade pergola
Archishade pergola
Archishade pergola

A pergola telepítésének milyen kritériumai vannak az elhelyezés alapján?

Telepíthető családi ház teraszára és erkélyre is, de a pergolák nem feltétlenül kapcsolódnak fizikailag az épülethez, ennek megfelelően építünk szabadon álló változatokat is.

Archishade pergola
Archishade pergola
Archishade pergola

A felhasználói elvárásokkal összefüggésben érdemes még hozzátenni, hogy az árnyékoláson kívül sok megrendelő igényli az eső elleni védelmet, valamint azt is, hogy a rendszerek méretezve legyenek hóterhelésre. Ennek megfelelően bevizsgált minősítések alapján tudjuk garantálni a vízelvezetési kapacitást és a hóterhelést.

Archishade pergola

Aki önöknél szeretné megrendelni a kültéri árnyékolórendszerét, milyen maximális méretekben gondolkodhat?

A két oszloppal legnagyobb szélességi, vagy kinyúlási méret egészen 6 méterig terjed, ugyanakkor vannak olyan megrendelők, akik ennél is nagyobb méretben gondolkodnak. Erre is létezik megfelelő műszaki megoldásunk, ilyenkor egy segédszerkezetet alkalmazunk, például egy vasbeton gerendázatot, ami statikailag úgy van méretezve, hogy hat méternél nagyobb, gyakorlatilag tetszőleges távolságot is át tud hidalni. Ilyen esetben be kell vonnunk a kivitelezésbe statikai tervezőt, generálkivitelezőt.

Archishade pergola

Felhasználási módjait tekintve milyen széles palettáról beszélhetünk a pergolák esetében?

Kifejezetten széles ez a skála. Használhatjuk például teraszfedő megoldásként, helyet adhat, ebédlőnek, otthoni edzőteremnek, elhelyezhetünk benne masszázsmedencét, de akár nagyobb medence fölé is megépíthető, sőt, arra is láttam már példát, hogy egy pergola autóbeállóként funkcionált. Azt mondhatom, hogy a pergoláink tényleg nagyon sokféleképpen berendezhetők, felhasználhatók, a műszaki megoldásaink jól igazodnak a legtöbb kreatív ötlethez.

Archishade pergola
Archishade pergola
Archishade pergola
Archishade pergola
Archishade pergola

Ma már megkerülhetetlen kérdés: okosmegoldások alkalmazhatók az Archishade kültéri árnyékolókkal?

Számos termékünk kombinálható okosházvezérlési rendszerekkel, illetve egyes típusaink önálló intelligens vezérléssel is rendelkeznek, amelyek applikáción keresztül, telefonról irányíthatók.

Vegyük azt a példát, hogy a házam teraszára szeretnék egy árnyékolórendszert. Hogyan jutok el az első érdeklődéstől odáig, hogy mondjuk az új pergolában vacsorázom a családommal?

Más gyártóknál, forgalmazóknál ez nem feltétlenül jellemző, az Archishade-nél viszont elengedhetetlen, hogy a pergola beépítését a tervezéstől a kivitelezésig végigkísérik a szakembereink. Ez a folyamat röviden úgy néz ki, hogy a megrendelő igényeinek felmérése, a pergola típusának kiválasztása után átadunk egy előzetes árajánlatot, amit aztán a látványterv elkészítése, majd a helyszíni felmérés követ, majd a műszaki tanácsadásunk mellett a vevővel közösen kiválasztjuk az anyagokat, színeket. Szeretném rá felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a kiválasztott pergola megrendelésre kerül, a tervezés és a helyszíni szaktanácsadás egyaránt díjmentes! A tervezéstől a kivitelezésig tartó munkafolyamotok befejező részeként az engedéllyel, megfelelő szakvizsgával rendelkező, szerződött viszonteladó az Archishade felügyelete mellett, a mi közreműködésünkkel építi be a cégünk által legyártott és kiszállított szerkezetet.

Tovább a pergolákhoz Árajánlatot kérek Tervezési konzultációt kérek

Említette a színeket, az anyagokat – van lehetőség ezekkel fizikailag is megismerkedni, mielőtt döntést hozunk? Nem biztos, hogy pusztán a weblapokat böngészve, vagy prospektusokat lapozgatva el tudunk igazodni.

Fontos, és erre bíztatok is mindenkit, hogy jöjjön el a dunakeszi telephelyünkre, itt meg tudjuk mutatni termékeink magas minőségének alapvető ismérveit, elmondani az érdeklődőnek, hogy mi alapján, és miért attól a bizonyos – döntő többségében nyugat-európai – gyártótól rendeltük meg az adott alkatrészt. Itt szeretném megjegyezni, hogy külföldi partnereink – akik ezt többször is hangsúlyozták felénk – nagyon odafigyelnek a meglátásainkra, észrevételeinkre, vagyis ami igény, megoldási javaslat tőlünk érkezik, azt ők komolyan veszik, és abba az irányba fejlesztik a termékeiket. Évtizedes tapasztalatunk alapján széleskörű rálátásunk van arra, hogy melyek a jó termékek, a minőségi árnyékoló legjobb alkotóelemei, és hogy a versenytársaink hol vannak minőségi hátrányban a partnereinkhez képest, például az összeszerelés pontosságában.

Archishade pergola

Amikor eljutunk odáig, hogy pergolát szeretnénk, mire figyeljünk különös tekintettel, hol lehetnek a buktatók, mit tehetünk, hogy később, a használat során ne érezzünk csalódást a választásunk miatt?

Ami igazán lényeges különbség, azt laikusként nem biztos, sőt, valószínű, hogy nem igazán vesszük észre. Ugyanakkor meglehetősen szembetűnőek az illesztési problémák, ami fakadhat a felhasznált anyagok gyenge minőségéből, de ugyanígy a hanyag kivitelezésből is, azaz egy nagyon jó szerkezetet is össze lehet rakni nagyon rosszul. Ilyenkor nem stimmelnek az átlók, ami megmutatkozik az illesztéseken és az oldalzárásokon. Érdemes részletrajzokat igényelni, megkérni a kivitelezőt, hogy mutassa be a tervezett műszaki megoldásokat, például hogy hogyan oldja meg a sarokcsomópontok illesztését a szerkezetben, mert ez kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából. Szintén fontos, és ezt a potenciális felhasználó nem fogja látni, mert felülről kell megnézni, hogy a mozgatórudazat helytelen, pontatlan telepítése miatt nem történt-e deformálódás.

Beépítési hibákból néhány példa, melyekkel találkoztam:
Kapcsolt szerkezetek esetén nem szerencsés, ha rés van a két szerkezet között, hiszen itt beesik az eső, illetve rovarok költözhetnek a résbe.

Archishade pergola

A jobb oldali képen látható, hogy a síntakaró profil rövidebb, mint szükséges lenne, így kialakult egy hézag az illesztésnél, feltehetően rossz méretezéssel készült a profil. A bal oldali képen látható, hogy a síntakaró profil kilóg a síkból, itt feltehetően több sín került be a gerenda alá, mint amennyi optimálisan elfér.

Archishade pergola

A profilok sarkos illesztése feltehetően nem gyári körülmények között készült, hanem a helyszínen, valamint nem megfelelő szögben és módon illeszkedik a sarokelemhez, ezért a tömítéshez használt anyagok kitüremkednek a sarkoknál és valószínűleg a funkciójukat sem látják el rendesen.

Archishade pergola

A képen látható egy konstrukciós hiba, hiszen a szerkezet méretei és az oldalárnyékoló méretei nem illeszkednek egymáshoz, így nem esztétikus a szerkezet megjelenése. Beépítési hiba is felfedezhető, miszerint az oldalárnyékolót nem a szerkezet belső, hanem külső síkjához kellett volna illeszteni.

Archishade pergola

Milyen garanciával, garanciákkal számolhatunk az Archishade pergoláknál?

A garancia időtartama termékcsoportonként eltérő, de általában elmondható, hogy a komplexebb teraszárnyékolókra öt év garanciát tudunk vállalni, bizonyos technológiai elemekre pedig 7, vagy akár 10 évet is.

Összességében elmondható, hogy ezek a prémium pergolák némi odafigyeléssel, örök darabjai lehetnek kertünknek. Mindezt bizonyítja és örömmel tölt el, amikoris évek múltán ellátogatunk egy-egy korábbi helyszínre és a büszke tulajdonosok elégedetten számolnak be kertjük szépítéséről, melynek központi ékessége a pergolánk.

Archishade pergola

2015-ös telepítés

Archishade pergola

2021 – napjainkban

Tovább a pergolákhoz Árajánlatot kérek Tervezési konzultációt kérek

Népszerűek a témában

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Hogyan válassza ki a legjobb szabadon álló kádat?

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Zsalugáter – egy örökzöld újragondolva

Vásárlási tanácsok pliszé szúnyoghálóhoz – Szakértői útmutatás a rovarvédelemhez

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: a kültéri árnyékolás új korszaka

Tó2 – A kerti élet örömei

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Hatékony levegőcsere üzemeltetési költségek nélkül – Szakértői tanácsok szellőztetéshez

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok